2012. március 11., vasárnap

Almatorta

Kicsit átalakítva ;)

Képzeljétek, a migrénem tegnap egyszer csak elmúlt, meg is lepődtem délután, mert elvileg mindig három napig tart, tegnap pedig még "csak" a 1,5. nap volt.... de nem is panaszkodok, nehogy visszajöjjön gyorsan. :) Így azért sokkal jobban aludtam éjjel és ma is használhatóbb vagyok, már csak enyhe náthám van, de ezzel már bármit tudok csinálni, nem zavar.

Ennek örömére gondoltam, meglepem ma Bennyt egy igazi almatortával, mert napok óta reggelente az ágyunkban almatortát "főz" nekünk. :) A kispárnám a tányér, oda porciózza ki nekünk a tortaszeleteket, amiket nekünk korán reggel jóízűen meg kell ennünk és meg kell őt dícsérnünk. :)

Így mivel az ebéd zöldbabfőzelék lesz és elég hamar kész lett, gondoltam, akkor meglepem egy igazi almatortával. Még tinikoromban kaptam a szüleimtől egy Dr. Oetker süteményeskönyvet kezdőknek, amiből az első években az almatortán és a márványkuglófon kívül szerintem semmit nem sütöttem meg. :) De ezt a két sütit nagyon szerettük. Így előkerestem a könyvet és átolvastam a receptet, hogy mit tudnék rajta átalakítani. Leírom a rendes receptet és mellé írom pirossal, hogy én mit alakítottam rajta:

Finom almatorta

A tésztához 125 gr. puha vajat vagy margarint (kókuszzsír) keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kb. fél perc alatt habosra keverünk, apránként 125 gr. cukrot (100 gr. xilit) , 1 tasak vaniliáscukrot (vaniliaaroma), 1 csipet sót, 4 csepp citromaromát hozzáadunk és addig keverjük amíg egyenletes, sima masszát kapunk.
3 tojást egyenként belekeverünk, mindegyiket kb. fél percig.
200 gr búzalisztet (dw. sütőliszt) 2 csapott teáskanál sütőporral elvegyítünk, 1-2 evőkanál tejjel együtt felváltva, evőkanalanként a középső fokozaton hozzákeverjük (csak annyi tejet adjunk bele, hogy a tészta a kanálról "leszakadjon". )

A masszát egy (alján kikent, kb. 28 cm átmérőjű) tortaformába töltjük, tetejét elsimítjuk.
A tetejére 750 gr. almát meghámozunk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, a cikkeket hosszábban többször bevagdaljuk, koszorú formában a tésztára tesszük és a formát a sütő rácsára helyezzük. Légkeverős sütőben előmelegítés nélkül 160-170 fokon kb. 40-45 percig sütjük. (tűpróba)

Az aromatizáláshoz 2 evőkanál szitán áttört sárgabaracklekvárt (dw. sárgabaracklekvár) 1 evőkanál vízzel keverés közben kissé lefőzünk, sütés után azonnal a süteményre rákenjük.

Jó étvágyat, nagyon finom lett! :)



3 megjegyzés:

Mrita írta...

Nagyon guszta, finom és egészséges is. Nagyon ügyes vagy, Benynek biztosan ízlett.

Marti M írta...

Ez nagyon szép lett. Nekem is megvan.

ókidli írta...

nagyon jól néz ki, lehet megpróbálom én is, bár a lisztet le kell cserélnem valamivel :)))