2012. július 4., szerda

Új cipő...

esedékes volt már a futócipő csere és mint kiderült, az eddigi cipőm nagyon nem volt jó a lábamnak....

Eddig teljesen abban a hitben voltam, hogy a kezdő kis középkategóriás asics futócipőmet egy sokkal profibb futócipőre cseréltem le, mikor a nike free-t megvettem tavaly nyár végén és ma kiderült, hogy az egyik lehető legrosszabb cipőben futottam eddig, ami inkább fitnessre van kitalálva, mintsem futásra...

Egy ideje már nézegettem a lehetséges cipőket, de mivel megint 100-150 euróról van szó, ha már futócipőt veszek, így eldöntöttem, hogy ezúttal felkeresem Tony futóboltját, ami olyan, mint otthon a Spuri futóbolt, szakeladókkal, akik maguk is maratoni futók. Először Pestre készültem a Spuriba, de elég össze-vissza a nyitvatartásuk, nekem pedig nem sok időm van, ha otthon vagyok, így végül a bécsi futóboltot céloztam be és ma Szilvi barátnőm elkisért.

A belvárosban van az üzletük, már hosszú évek óta működnek, és csupa jókat olvastam róluk. Minden vásárlóra egy-egy eladó figyel, rászánják az időt, nagyon türelmesek. Vittem direkt sportzoknit is. :)

Ahogy beléptünk, máris jött egy fiatal srác, mint kiderült, neki is szép sport múltja van, félmaratont 1 óra 17 perc alatt futotta, világbajnok rövidtávú futó stb... szóval jó kezekbe kerültem. :)  Leültetett egy fotelbe, ő elém ült egy padra, amire rá tudtam tenni a lábamat és bevizsgálta, hogy milyen a formája, milyen a bokám stb... utána sétálnom kellett ide-oda, hogy meg tudja nézni előlről és hátulról is, ahogy a lábam a földet éri, aztán kocogni kellett. Utána ráállított az üzletben elhelyezett futópadra, felkapcsolt valamilyen lámpát és előttem egy monitoron láttam hátulról a lábaimat, bokámat, mert egy videókamera volt hátra beépítve. Ott már egyből mutatta, hogy bokasülyedésem van és enyhén befelé dőlnek a lábaim. Aztán elindította a futógépet először sétáltam, majd futottam és mint kiderült, ezt felvette a kamera, végig azt a részt,ahogy a lábam a futószalagra ért. Utána lassítva lejátszotta és kielemezte ezt is.

Majd újra leültünk és előhozott két modellt, amit a lábamra ajánlott. Amin meglepődtem, hogy Nike cipőt nem is ajánlott, sőt a Nike free cipőmet nagyon lehúzta, az inkább fitness cipő, de futáshoz, pláne félmaratonhoz egyáltalán nem ajánlott és az én lábformámra pedig abszolút nem. Max. 500 km-t ajánlott bennük futni, ha mégis futáshoz használjuk, amit én már régen túlléptem... szóval "remek" hír volt ezt hallani, pedig azt hittem, hogy profi cipőm van. :))))

Az első modell egy Saucony cipő volt, életemben nem hallottam még róla, a másik egy Asics volt, mindkettőnek ugyanolyan kidolgozása volt, nem hagyja befelé dőlni a lábamat futás közben. Mindkettő szuper volt felvéve, de ez a Saucony egy fokkal valahogy jobban bejött a lábamon. Aztán egyik lábamon az egyik fajta, a másikon a másik cipővel megint futnom kellett a futópadon, hogy kipróbáljam. Ott is a Saucony felé húztam, és Szilvi barátnőm is azt mondta, hogy ő is arra szavaz, mert hátulról nézve tényleg nem dőlt be benne a lábam.

Az asics 150 euró lett volna, a saucony 135. Érdekes volt, hogy a srác nem a drágábbra próbált rábeszélni, hanem ő is azt mondta, hogy ő is úgy látja, hogy ez lenne a befutó nekem. Úgyhogy végül megvettem ezt a számomra még ismeretlen márkájú cipőt, de most rákerestem gugliban és nagyon jó kritikákat olvastam róla. Úgyhogy megnyugodtam, hogy most már tényleg a lábamnak megfelelő cipőm van és alig várom, hogy kipróbálhassam. :)))

Ráadásul pink-fehér, ami eleve nagyon bejön. :)))) Úgyhogy most nagyon fel vagyok dobva, hogy végre szuper futócipőm van! :) Utána még a közeli esprit boltban sikerült kifognunk egy nagyon vagány, fehér chino gatyát, ami mindkettőnkön jól állt, így most egyennadrágunk van, mert olyan jól le volt árazva, hogy vétek lett volna ott hagyni. :)))

Jó napom volt nagyon. :) És mindenkinek, aki komolyan akarja venni a futást csak azt ajánlom, hogy egyszer menjen el egy ilyen szakboltba, nézesse meg a lábát és keressen annak megfelelő cipőt, amivel tényleg nem ront a helyzeten, hanem inkább kiküszöböli a rossz tartást, a megerőltetést stb...!!!!

Este még Péntek Enikő light intervallum tornáját is megcsináltam 4 körben, most rákattantam a tornára, tegnap reggel futással kezdtem a napot, aztán bringáztunk P-vel, és még este Péntek Enikőztem is. :) A meleg miatt duplán folyik rólam a víz, de nem baj, a lényeg, hogy amit kitűztem, el is érjem és egyenlőre jól haladok. :)

Most pedig még vasalás vár rám, sajnos már nem tudom megvárni, hogy enyhüljön az idő, mert óriásira nőtt a vasalásra váró hegy.... :))))

6 megjegyzés:

pkata25 írta...

De érdekes, nem is láttam még ilyen odafigyelést, egészen más lehetett így cipőt venni. :) Majd tegyél a kicsikéről képet is! :)

Bogesz írta...

De tényleg szuper lehetett így venni cipőt! Nekem egyszer a nike-nál csináltak ilyen elemzést de csak súlypont és dőlés miatt. pont amikor a Free-met vettem... mondjuk az én free-m, még első szériás nem a futóból való! A spuriban itthon így megnéznék??? Nem hiszem! Pedig de jó lenne egy ilyen cipővásárlás! Igaz 0km-s dobozban a szekrényben! ;)És az össz km-m se érte még el az 1000-t! :)

Bogesz írta...

Bambi még egy ... átküldenéd nekem a félmaraton edzéstervedet! Na nem mintha holnap szeretnék elkezdeni 410 fokban gyúrni rá, de nagyon játszom a gondolattal, hogy jövőre biza lefutom, mert miért ne!?? Lementeném hoyg meglegyen Köszi!

Katuska írta...

A Saucony-k tényleg nagyon klassz dorkók.... lassan esedékes az én cipőcserém is. Érdekes, az én Nike-m, sem bizonyult tartósnak. A NB, és a Lotto is többet bírt nála....lehet, túlhipe-olják ez a Nike dolgot, de szerintem többet és sem veszek.
Sok-sok lefutott kilométert kívánok benne!!!

Bogesz írta...

Ne bántsuk a Nike-t. Imádom őket, a szívem és lelkem 1-1 darabja náluk maradt anno! Rengeteg munka van 1-1 cipő fejlesztésében és pontosan megmondják mire való és hány km-re. Sajnos az másik kérdés hogy nincsenek ehhez kiképzett eladók és boltok, mint pl amiről most Bambi írt! A magyar Nike ekin meg igen ritkán van kinn ezeken a helyeken. Nem mondom hogy nincs náluk jobb gyártó vagy más márkában alkalmasabb futócipő, de ők nem csak a márkanév... rengeteg teszt és munka van a termékeik mögött!
Reklámszöveg befejezve! ;)

Katuska írta...

Nem szólom le... de- nekem- a NB sokkal jobban bejött.