2014. február 2., vasárnap

Gondolatok

A mai futásom alatt sok dolgon járt az agyam, a fejemben összeállt egy újabb blogbejegyzés. :)

Az úgy volt, hogy mára nem terveztem futást, mert megbeszéltük a márciusi Szuperbalatonon induló RoaDKillers csapattársaimmal, hogy ma kijönnek Bécsbe és csinálunk egy csapatépítő napot. :) Úgyhogy lepasszoltam Bennyt, a héten futottam szerdán, csütörtökön és pénteken, tegnap nem bírtam felkelni fél 7-kor, de már volt elég kilométerem a hétre.

Aztán reggel üzent először Zoli, hogy jegesek az utak, mi legyen? Aztán már Márti is írta, hogy feléjük is durván jeges minden és még esik a jegeseső.. Gábor is végül a sztornózás mellett döntött, nem szabad kockáztatni, azért Bécs nem a szomszédban van, majd bepótoljuk máskor. Fájó szívvel, de átszerveztük a napunkat.

Én is vaciláltam, hogy mit is csináljak, futni mindenképp akartam, csak megint nehéz volt elindulni... legalább fél órába telt, mire felöltöztem, még utána is itt üldögéltem a laptopnál, de fél 11 után már erőt vettem magamon és elindultam. :) 

A tóhoz mentem, úgy voltam vele, hogy ott körözgetek, mert ha esetleg csúszik, akkor majd onnan csak hazatotyogok. :) Az első kör feléig nem mért pulzust az övem, így az gyorsabbra sikerült, de aztán ahogy bejött a jel, már figyeltem aránylag és igyekeztem 155 körül tartani, hogy lesz ami lesz, ma ezzel a pulzussal futok valamennyit. A második kör még elég nyögvenyelősen ment, de hallgattam a zenéimet, akkor úgy voltam vele, hogy futok 5-6 kört, az vagy 11 vagy 13 km körül lesz, aztán elég is lesz. 

Viszont ahogy letelt egy egy újabb kör, annál jobban ment a futás, jól éreztem magam, nem fáradtam és éreztem, ahogy ürül ki a fejemből a sok gond, és jönnek a jobb, szebb gondolatok, kezdek megnyugodni. :) 8 km-nél már egyre jobban játszottam a gondolattal, hogy ma jó lenne lefutni egy félmaratont, mert ezzel a tempóval simán kivitelezhető. Onnantól már osztottam, szoroztam a fejemben, számolgattam az időt, a kilométereket és figyeltem a pulzust. :) 

11 km-nél már tudtam, hogy megpróbálom nem feladni és végigcsinálom a 10 kört, lefutok ma egy félmaratont. Aztán jó kis jegeseső kezdett esni... néha a szempillámon lógott a jégdarabka, de szinte jól esett, ahogy a jeges szél szúrkálta az arcomat. :) Mentem tovább, figyelve továbbra is a pulzusomra. Rajtam kívül azért volt még pár elvetemült futó is lent, össze-összemosolyogtunk egy egy keresztezésnél. 

Kb. a 16. kilométer körül elállt az eső, már csak a szél maradt meg és figyelni kellett, hogy ne csússzak meg, mert foltokban lefagyott már. A kilencedik kört kitoldottam egy nagyobbra és így lett meg a 21,5 km a végére. A pulzus tökéletes, átlag 154!! :) 2 óra 40 perc lett így, ami a pulzusomat tekintve szerintem nem rossz. A heti kilométerek száma így 76,12 km lett.

Január óta futok pulzuskontrollal. Nagyon nehezen szoktam meg, idegesített, hogy lassabban futok, idegesített, hogy míg régen 56 perc alatt lefutottam 10 km-t, az most 1 óra 10-15 perc is lehet. Viszont ma futás alatt rájöttem arra, hogy a pulzuskontroll sok mindenre megtanit és nem csak a futásban!!! Megtanít a türelemre, a kitartásra, arra, hogy a célért meg kell dolgozni és nem szabad sosem feladni!!! Mert lesz eredménye!! De csak akkor, ha türelemmel, és alázattal csinálom! 

És ez az életben is igaz!! Most egyébként is nagy szükségem van ezekre az erényekre, és érzem, hogy a futás jót tesz lelkileg is. Megerősít és hitet ad! Hitet, hogy jó dolog vár rám, csak várjak türelemmel és menjek tovább ezen az úton, ahol elindultam! 

Ugye mennyi mindenre jó ez a pulzuskontroll? :) Nekem bejött! :) 

És ami ma még nagyon sokszor átsuhant a fejemben futás alatt, hogy nagyon örülök annak, hogy ennyien álltok mögöttem. Tudjátok mindannyian, hogy kikre gondolok!!! Ti is adjátok az erőt nekem! Jó érzés tudni, hogy ennyi emberre számíthatok, Ti is megerősítetek abban,hogy képes vagyok arra, amit elterveztem! És abban is, hogy érdemes!!! 

Hát ezért szeretek én futni.... mert ennyi mindent "megbeszélek" magammal egy-egy alkalom alatt. :) A fejem kiürül, helyére pedig nyugalom kerül. :) 

Ez pedig a futás linkje, ha érdekel valakit Bogeszen kívül. :))))

Az egyik kedvenc versem a futásról (és szerintem egy kicsit az életről is.)
 Baranyai Mátétól:

A HOSSZÚTÁVFUTÓ AJÁNLÁSA

Tiszteld mindig a távolságot!
Féld, szeresd az utat,
amely elvisz, elvezet!
Mert bár lehet hosszú és veszélyes,
de hidd el csodálatos!
S ha tiszteled, viszont szeret!

Ellenfeledre mosolyogj!
Kívánj neki sok sikert,
s ha kell – segítsd!
A küzdelem csak a pályán,
a verseny csak a lábakban,
ám magad soha el ne bízd!

Segítőiddel légy türelmes!
Mint ahogyan ők teszik
csendesen, - veled!
A pályát aki körülállja
sohasem ellenség,
viszont csodálattal néz rád!
Ezért tiszteld a tekinteteket!

A célba érve légy alázatos!
Mert lesznek más pályák,
új ellenfelek, s talán utak!
Később jönnek el hozzád,
de addig is készülj keményen,
hogy legyen még sok ehhez hasonló...

Szép pillanat!

5 megjegyzés:

Bogesz írta...

Hahaha! A linket előbb tanulmányozram, mint hogy láttam volna ezt a postot!
Fantasztikzs vagy!

Pötipite írta...

Ilyenkor van nálad valami ital (iso), vagy kaja, vagy hogy bírod? 10 km felett nekem kell valami, különben összeesek, vagy min. utána lennék nagyon rosszul.

Bambi1978 írta...

Bogesz, utána láttam, hogy már jártál a garmin oldalon. :)))

Kati, most semmit nem vittem, mert nem volt tervezve ennyi futás, de hét elején volt nálam hátizsák, benne viz, banán, energiaszelet, zselé. Akkor nekem is kellett innom kb. 16 km után + ennem kicsit, de tegnap nem volt semmi gondom.

Gabriella írta...

Köszönöm neked ezt a bejegyzést. Pont ma gondoltam rá, bárcsak valaki azt mondaná, hogy igen, van értelme pulzuskontrollal menni. Két hónapja csinálom, csak most érzem, hogy van valami foganatja. Csökkent a nyugalmi, napközbeni pulzusom és nagyjából egy pulzussal futom a távokat, de még mindig nagyon lassan az előirt határ alatt.
De most a soraidtól megint hitet nyertem. Holnap erre gondolva megyek. :)
A vers is csodaszép!

Bambi1978 írta...

Igen, van ertelme a pulzuskontrollnak!!! :) csak varni kell es kitartani, hosszu folyamat.
Fuss tovabbra is igy, meglatod, hogy a befektetett munkanak es a türelmednek lesz eredmènye!!