2011. december 19., hétfő

Az első

bejgli, amit én sütöttem!!!! Ráadásul reformosítva és most nagyon büszke vagyok rájuk, még ha nem is teljesen szépek, de nekem ők a legszebbek!!! :)))))

Az úgy volt, hogy megint kb. ugyanúgy készülök a karácsonyra, mint tavaly: egy hónappal ezelőtt még: "én nem sütögetek, majd veszünk valamit, nem visszük túlzásba a készülődést stb...." :D, kb. két héttel ezelőtt: "talán sütök valami apróságot, kész sütitésztából (Tante Fanny).", a hétvégén pedig már sütöttem Tante Fannys mézeskalácsot, linzertésztát, kakaós linzertésztát, vaniliás kiflit és vettem magamnak teljes kiörlésű aprósütit. :))) Viszont tegnap, alvás előtt még nézegettem Szoó Judit egyik könyvét (ált. valami ilyesmi könyveket lapozgatok esténként elalvás előtt :D) és megakadt a szemem a bejglin és azon,hogy marha egyszerűnek tűnik a leírása. :)

Ki is találtam, hogy én bizony idén megsütöm életem első bejglijét, aztán vagy sikerül, vagy nem. :D De megpróbálom. :) Ma megvettem a hozzávalókat, és délután nekiveselkedtem.

Első körben Judit bejgli tésztája nekem nem akart sikerülni, igaz, én a dw. sütőlisztből álltam neki, de többször helyettesítettem már más liszttel a receptjeiben, mégis aránylag sikerültek, de ez most a kukában landolt. :) Mivel a diós töltelék már be volt keverve az ő könyve alapján, így nem akartam bejgli nélkül maradni és elővettem a jól bevált, már rongyosra lapozgatott Horváth Ilona szakácskönyvemet. :) Elég hosszadalmas bejgli folyamat van benne, de emlékeztem, hogy egy itt élő magyar lány mesélte tavaly, hogy ő ezt a receptet próbálta ki tavaly és nem kelesztgette ennyi ideig, ahogy írva van, mégis szuper bejglijük lett. Így belevágtam, és kicsit átalakítottam reformosra. :)))

Izgultam nagyon, hogy milyen lesz, de könnyen kezelhető tésztát kaptam, a töltelékek is egész jól sikerültek, a mákos picit kevés lett, de majd legközelebb arra is jobban figyelek. :) A sütőbe kintről kb. öt percenként kukucskáltam, végül szerintem nagyon kis cuki bejglik sikerültek, még ha nem is szépek, de nekem akkor is tökéletesek!!!! :))))) a tetejük nem repedt ki, picit az aljuk, de az nem vészes. :) Emlékszek, hogy a mamám mindig mérgelődött, ha kirepedtek a bejglik, pedig szívét, lelkét beleadja évről évre. :) úgyhogy nagyon drukkoltam, hogy felül ne legyen rajtuk repedés. :) És nem lett, ilyenek lettek végül:

sütés előtt, még pihennek :)


sütés után, kis dundin :))))




És végül leírom a receptet is, hogy mit hogy variáltam rajta át kicsit fogyibarátabbá:

Az eredeti recept mellé írom pirossal, amit én raktam bele:

Hozzávalók:

250 gramm liszt
(kb. 350 gr. dia well sütőliszt -picit több kellett bele, de azt tésztagyúrásnál láttam csak, így a 250 gr. liszthez kb. 5 maréknyi ment még, úgyhogy az szerintem olyan 350 gramm lehetett)

125 gramm puha vaj vagy margarin (én light vajat tettem bele)
    1 egész tojás
2,5 dkg cukor (3 dkg xilit)

1 dkg élesztő

1 dl tej (zsírszegény tej)

pici só.

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral (én fruktózzal) felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert egész tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, xilitet, sót és gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük (én kb. 40 percet kelesztettem tupperware kelesztőtálban).

Utána 2 cipóra osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk (na, ezt kell még gyakorolnom :D ), rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. (én kb. 40 percig hagytam). Utána kenjük át tojásfehérjével, és fél órára tegyük hideg helyre. (hütőbe tettem :D). A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. (ezt sem tudtam :) )

Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuknehogy felrepedjen, és forró sütőben (160 fok légkeveréses) 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!!! :)

Töltelékek:

na, itt már kicsit kilófalós lett a diós töltelék és Horváth Juliás a mákos. :)))

A dióshoz 20 dkg darált diót, 3 dkg xilitet, kb. 5 dkg zabpelyhet, fahéjat és kb. 4 evőkanál dia well kajszilekvárt összekevertem, kicsit állni hagytam és ezt simítottam a bejgli tésztájára. Nagyon finom lett így a töltelék szerintem, megdobja a lekvár egy kicsit az ízét. :)

A mákoshoz pedig 10 dkg mákot (benéztem és csak ennyi volt itthon :( ), kb. 7 dkg xilitet, pici fahéjet összekevertem 1 dl felforralt zsírszegény tejjel, öntöttem hozzá kicsit zabkorpát, jól összekevertem őket és ezt simítottam rá a másik tésztára.

Már leteszteltem őket, szerintem nagyon finomak lettek, kicsit emlékeztetnek a kalácsra, nekem bejön mindkettő. :) Legközelebb azért a mákoshoz is több tölteléket fogok készíteni, mert sok töltelékkel az igazi! :))))

De nagyon örülök most, hogy 24én is lesz az asztalon bejgli, még ha nem is a mamám bejglije, de legalább egy kicsi hangulat otthonról. :))))
 
Kiegészítés: azóta P megkóstolta a diósat (nem mondtam meg neki, hogy reformosítva van :D ) és naggggyon ízlett neki!!!!!! :)))))))))))

2 megjegyzés:

martinelli írta...

Nagyon ügyes vagy! Szépek lettek.

Névtelen írta...

Nagyon szép bejglid lett! Én is idén akarok életemben először bejglit csinálni! Szerintem kipróbálom a Te receptedet! Gratulálok, szépek!