2011. július 8., péntek

Egy nagyon jó cikk a futásról

Miért jó futni? Hát ezért!

Ha szóba kerül a futás, a legtöbb ember nem érti, mi a jó abban, ha az egyik lábunkat a másik után rakjuk, és közben lihegünk.


Pedig ha az ember rákap a futásra, nagyon nehezen tud leszokni róla, mert képes függőséget okozni, méghozzá olyat, hogy egyre többet és többet akar belőle az ember! Aki elkezdi, és végigküzdi az első néhány nehezebb hetet, amikor még lassan, nehezen halad, csak rövid távot képes megtenni, utána nem tud majd leállni. Először jön az első 5 kilométer, aztán az első 10, ilyenkor elérhetővé és teljesíthetővé válik a félmaraton, ha pedig az is megvan, akkor a maraton. És vannak olyan elvetemültek (mint például én), akiket az első maraton teljesítése (akármilyenre is sikeredett) annyira felspanol, hogy még többet akarnak, így belevágnak az ultrafutásba. De ez már egy másik fejezet, jobb, ha inkább a rövidebb távokra koncentrálva kezdjük meg futó-pályafutásunkat.
Először is nézzük a futás élettani hatásait.
-    Erősíti a szívet, a keringési rendszert.
-    Növeli a tüdőkapacitást.
-    Formálja a combot, a feneket, a vádlit, a hasat, a derekat, és még a karokat is.
- Növeli az állóképességet, hatékonyan javítja a kondíciót, növeli a koncentrálóképességet.
-    Erősíti az immunrendszert, javítja a szervezet ellenálló-képességét.
-   Remek zsírégető hatása van, sőt, csökkenti a narancsbőr mértékét a problémás területeken.
-    Oldja a stresszt, mert boldogsághormonokat termel.
-    Csökkenti a menstruációs fájdalmat.
-    Segít a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának csökkentésében.
-    Javítja az izmok és a szervek oxigénnel való ellátottságát.
-    Szépít, mert javítja az arcbőr vérellátását és rugalmasságát.


És most jöjjenek a lelki tényezők.
- A mozgás, így a futás is boldogsághormonokat szabadít fel a testben, így általa jobban érezheted magad a bőrödben. Mindenkinél máskor, de egyszer csak jön a flow élmény, amikor azt érzed, hogy megvan a tökéletes állapot, a tökéletes tempó, és ki tudnál futni a világból.

- Magabiztosabbá, kiegyensúlyozottabbá válhatsz általa. Mert ha elmondhatod magadról, hogy le tudsz futni x kilométert, máris elismeréssel tekinthetsz magadra. És ha ez a kilométerszám növekszik, úgy érzed magad egyre jobban.

-   Könnyű benne fejlődni, teljesítményed büszkeséggel és elégedettséggel tölthet el. 

-   Futás közben kiszellőztetheted a fejed, megtisztíthatod gondolataidat, levezetheted a napi feszültséget.

- Önfegyelmet, elszántságot tanulhatsz általa. Van, hogy nehéz elindulni, de ha mégsem a punnyadás mellett döntesz, hanem elmész futni, utána sokkal jobban érzed majd magad.

- A futók igazi közösséget alkotnak. Akárhol is futsz, biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb szembejön majd veled egy „sorstárs”, aki elismeréssel pillant majd rád. A futóesemények során pedig egy csomó jó ismerősre, sőt, barátra is szert tehetsz, akikkel mindig lesz majd közös témád.

-  Nem nyomasztanak az anyagiak, hiszen nem kell havonta bérletre költeni, egy jó cipő kell, és egy szett futóruha, és már mehetsz is edzeni.

-  Egyre elégedettebben tekinthetsz majd a tükörbe a remek fogyasztó és izomformáló hatásnak köszönhetően – hacsak nem tömöd minden este magadba a hűtő tartalmát, hanem egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozol.
- Ha indulsz egy futóversenyen, a célba érkezés öröméhez semmi sem fogható!

A futás mindenkinek mást jelent. Nekem szabadságot, élményt, újabb és újabb akadályt, amit meg akarok ugrani, ha pedig megtörtént, hihetetlen boldogságot. Mióta futok, azt érzem, hogy bármire képes vagyok, és minden sikerülhet, amit csak eltervezek. És ezért érdemes futnom!

Balla Hajnalka cikke a wellnesscafe.hu oldalról

Mintha csak én írtam volna, benne van minden, amit a futásról gondolok.... :))))

2 megjegyzés:

kovtama írta...

Köszi a bejegyzést. Számomra nagyon inspiráló!

kismazsi írta...

Nagyon jó volt olvasni az információkat! Azt tudtam eddig is, hogy a futás a leghatékonyabb, ha az ember a testét szeretné formázni! de ennyire összeszedetten még nem olvastam róla!Köszönet érte!
Igán meggyőző és inspiráló az egész!
Többször próbáltam már én is, de sajnos pár nap után feladtam! Tényleg függővé tud válni az ember?? Szinte hihetetlen!!
Azt hiszem erőt kéne vennem magamon, és kitartóan legalább
2 hetet végigcsinálni! Akkor lehet, hogy elszánttá is válhatnék!!